19 stycznia obchodziliśmy Dzień Popcornu. Z tej okazji Rada Rodziców przygotowała niespodziankę dla małych łasuchów 🙂
Skąd się wziął popcorn i jak trafił do kin?
Kukurydza została odkryta wraz z przypłynięciem Krzysztofa Kolumba do Ameryki Południowej. Właśnie wtedy zobaczono, że rdzenna ludność Meksyku zajada się złotymi, prażonymi kolbami.
W XIX wieku prażone ziarna kukurydzy zyskały popularność w Stanach Zjednoczonych, gdzie były sprzedawane niemal na każdym rogu. Były niezwykle tanie. Często też uprażony popcorn, nawleczony na nitkę, służył jako ozdoba choinkowa w mniej zamożnych domach.
Popularność słonej przekąski wzrosła w czasie II wojny światowej, gdy ograniczono sprzedaż słodyczy. Ciekawostką jest, że w tamtym czasie pojawiła się pierwsza maszyna do popcornu zainstalowana w kinach. Tak zapoczątkowano zwyczaj zajadania popcornu podczas seansu filmowego. Z czasem sprzedaż prażonej kukurydzy przewyższyła zysk osiągany z biletów.