44-160 Rudno | Szkolna 9
tel. 32 230 34 60 | zsprudno@sprudno.edu.pl

Dzień Marchewki

W marchewce znajdują się witaminy B1, B2, PP, K, E i C oraz związki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod i potas. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Mikro- i makroelementy w marchewce działają wzmacniająco i chronią organizm przed anemią oraz poprawiają metabolizm. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, błonnika i witamin z grupy B marchewka korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, czyli poprawia stan naczyń krwionośnych. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu. Poprawia koloryt skóry.

My to wszystko wiemy więc marchewki jemy !!!

Skip to content