44-160 Rudno | Szkolna 9
tel. 32 230 34 60 | zsprudno@sprudno.edu.pl

Przedszkolna książka kucharska

Przepis na chleb bananowy od Adasia i rodziców


Wspólne gotowanie Roksanki z rodzicami

Wspólnie przygotowaliśmy chleb na zakwasie. Roksana pomagała ugniatać ciasto, które całą noc rosło w formie. Ileż się trzeba było naczekać na efekt! Następnie bardzo ostrożnie kroiła razem z mamą warzywa do zielonej sałatki z rzodkiewką z naszego ogródka oraz sosem winegret a także marchewkę, cebulę i czosnek do zupy krem marchewkowo-pomidorowej. Na deserek zaś przygotowaliśmy twarożek ze słodziutkimi truskawkami i malinami. 
Było pysznie i zdrowo 🙂 

Przepis na zupę kalafiorową Błażeja i rodziców


Zdrowe przekąski Natana


Przepis na ciasteczka od Teodora i rodziców


Przepis na kruche ciasteczka marchewkowe Fabiana i jego mamy: 


Przepis na winogronowe śniadanko Fabiana i jego mamy:


Przepis na odlotowe tortille Fabiana i jego mamy:


Przepisy na zdrowe potrawy Roksany i jej mamy:

1. Różowy koktajl
 
Składniki: 
1 burak surowy lub gotowany
1 jabłko
1 banan
Garść truskawek
400 ml jogurt naturalny
 
Wykonanie:
Burak, jabłko i banan obrać ze skórki. Owoce i warzywa zblendować. Dodać jogurt. Wszystko razem wymieszać. 
Smacznego!
 
 
2. Czekoladowe babeczki fasolowo-bananowe (bezglutenowe)
 
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 banan
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju kokosowego
100 g ksylitolu
 
Wykonanie:
Fasolę odsączyć, dokładnie umyć wodą i osuszyć. Wszystkie składniki włożyć do miski a następnie dokładnie zblendować(ok. 8-10 minut) na gładką masę. Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki. Wystarcza na ok. 12 sztuk. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! 

 

 
 
Skip to content