Przepis na chleb bananowy od Adasia i rodziców
Wspólne gotowanie Roksanki z rodzicami
Wspólnie przygotowaliśmy chleb na zakwasie. Roksana pomagała ugniatać ciasto, które całą noc rosło w formie. Ileż się trzeba było naczekać na efekt! Następnie bardzo ostrożnie kroiła razem z mamą warzywa do zielonej sałatki z rzodkiewką z naszego ogródka oraz sosem winegret a także marchewkę, cebulę i czosnek do zupy krem marchewkowo-pomidorowej. Na deserek zaś przygotowaliśmy twarożek ze słodziutkimi truskawkami i malinami.
Było pysznie i zdrowo 🙂
Przepis na zupę kalafiorową Błażeja i rodziców
Zdrowe przekąski Natana
Przepis na ciasteczka od Teodora i rodziców
Przepis na kruche ciasteczka marchewkowe Fabiana i jego mamy:
Przepis na winogronowe śniadanko Fabiana i jego mamy:
Przepis na odlotowe tortille Fabiana i jego mamy:
Przepisy na zdrowe potrawy Roksany i jej mamy:
1. Różowy koktajl
Składniki:
1 burak surowy lub gotowany
1 jabłko
1 banan
Garść truskawek
400 ml jogurt naturalny
Wykonanie:
Burak, jabłko i banan obrać ze skórki. Owoce i warzywa zblendować. Dodać jogurt. Wszystko razem wymieszać.
Smacznego!
2. Czekoladowe babeczki fasolowo-bananowe (bezglutenowe)
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 banan
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju kokosowego
100 g ksylitolu
Wykonanie:
Fasolę odsączyć, dokładnie umyć wodą i osuszyć. Wszystkie składniki włożyć do miski a następnie dokładnie zblendować(ok. 8-10 minut) na gładką masę. Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki. Wystarcza na ok. 12 sztuk. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!